Gyakran Ismétlődő Kérdések, ismert programhibák

Ezen az oldalon gyűjtjük össze az ismert programhibákat, valamint a gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat. Az oldalt folyamatosan bővítjük!

Tartalomjegyzék

Gy.I.K

Ismert hibák


Gy.I.K

Induláskor hibaüzenetet kapok

Ha a program indulásakor "SQLITE" hibaüzenetet dob, akkor a következő programcsomagot kell feltelepíteni: http://tervez2.eu/beta/VC++/vcredist_x86.EXE

AVAST! vírust észlel

Ha AVAST! vírusírtód van, időnként vírusnak, vagy vírusgyanúsnak ítél bizonyos programkomponenseket. Az észlelés figyelmen kívül hagyásához a "http://prod.tervez2.eu/", internetcímet és a TerVez2 telepítési mappáját a kivételekhez kell adni.
Számos alkalommal küldtem már be az AVAST! víruslaborjának ellenőrzésre a kifogásolt állományokat, mindig javították a következő verzióban; viszont egy hetente akár több verzió publikálása mellett ezt nem tudom egyesével ellenőrizni.

"X állomást el tudjátok küldeni?"

Nem. Az elérhető (előfizetők számára játszható) térképek, vezényletek körét lehetőségeinkhez képest bővítjük, azonban sajnos ilyen egyéni kéréseket nem tudunk figyelembe venni.

"X vonalat el tudjátok küldeni?"

Nem. Első körben lásd az előző pontot, második körben komplett vonalakat nem terveztünk kiadni. Egy ember -forgalomtól függően- két, legfeljebb három szomszédos állomást tud irányítani.

X állomás nem így néz ki

A szimulátorban megépített dolgok a 2012-es állapotot tükrözik, mind az állomások, mind a menetrend tekintetében.

X állomáson nem is Y berendezés található

Igyekeztünk minden állomást a lehető legjobban valósághűre megépíteni, ahogy az időnk, ismereteink, és a szimulátor képességei megengedik. A túlságosan valósághű megépítés - különösen nagyobb állomásokon - a játszhatóság rovására menne, így például Budapest-Déli pályaudvar az ott üzemelő berendezés helyett, Dominó 55 tipusú biztosító berendezéssel került megépítésre. Azon felül, a valóságban alkalmazható egyedi megoldások mindegyikét sem tudjuk a szimulátorban megvalósítani.

Miért van "fejjel lefele" az állomás?

Az állomások építésénél figyelmen kívül hagytuk azt a szempontot, hogy a forgalmi szolgálattevő, forgalmi irodában elfoglalt helyéhez forgassuk az állomást.

Bonyolult a program?

Röviden: igen. A szimulációk között vannak könnyebb, nehezebb állomások; az állomásokon belül a menetrendi időszakok között is van könnyebb és nehezebb is; sőt a későbbiekben további nehezítő élményelemeket is elképzelhető, hogy belerakunk. Viszont azt mondták, akik eddig kipróbálták, hogy jó lett, és talán túlságosan is jó lett. A szimulált környezetnek megfelelően van, hogy több feladatot kell ellátnunk, amit a valóságban több ember lát el. Valamiféle vasúti alapismeretek szükségesek a program alapszintű használatához, ezt vedd figyelembe. A jelige: a vasutasok élete nem csak játék, és mese. ;)

Tudok saját állomást építeni?

Nem, a jelenlegi előfizetés csak a kiadott térképek futtatását biztosítja, állomások építését nem.
Az állomások építése elég összetett, széleskörű ismereteket igényel, így ez a lehetőséget csak a szimulátor fejlesztőcsapata számára érhető el. A csapatba nem lehetetlen bekerülni, azonban az rendszeres munkát igényel. Kalandorok kíméljenek.

Hogyan frissítsem a programot?

A "T2" menü, Súgó, Programfrissítés letöltése menüponttal tudod a TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor szoftverkomponenseit frissíteni. Ehhez aktív internetkapcsolat szükséges, a letöltés mérete a változik, legfeljebb 130 Mb.

Hogyan frissítsem a térképeket?

A térképek tömörített állományát a megadott webcímről ismét le kell tölteni, ki kell csomagolni, majd a tpmap fájl el kell indítani. Ez feltelepíti/frissíti a térkép állományait.

[fel]

Ismert hibák

Általános

 • Megcsúszási távolságot alapértelmezetten nem veszi figyelembe, csak a közvetlenül egymást kizáró vágányutakat tiltja. A megcsúszási távolságok kezelése térképenként eltérő lehet.
 • Nincs külön angolváltó, így az a/b felcserélés se működik
 • X esetén a keresztezésnél a nem használt váltók is az X közepébe terelnek
 • Megállj! állású, végig fehér árbocú térközjelzőt nem halad meg a vonat a megszabott idő után
 • A sorompók lezáródása a valóságtól nyomokban eltéréseket mutathat, pl. az állomási behatású nyílvonali sorompók, vagy a nyíltvonali behatású állomási sorompók esetén
 • Sorompók csapórúdja még nincs külön kidolgozva
 • Helyszínrajzon a vágányon lévő "elegy" sorrendjét időnként rosszul mutatja. A Vágányfolaltság (Vf) ablak, elvileg helyesen mutatja
 • A tolatóegység nem néz nem biztosított tolatásjelzőt, és a központi állítású váltókat is bedobálja magának (ez kikapcsolható)
 • A valóságban helyszíni állítású váltók az állomás szimulációjában központi állításúként kerülhettek megépítésre
 • Váltózárkulcsos váltó - kisiklasztósaru - vágányzáró sorompó között a "kulcsvándorlás" nem minden irányban "látható". Van, ahol a "kiegészítő feltételekkel" van megoldva, így egyszerűen a "nem állítható" üzenetet adja
 • Kézi vezérlésben arra megy a vonat, amerre állnak a vasak, és addig ameddig tud (pont ez a kézi vezérlés lényege :))
 • Menet közben levágja a vonatot az vonatbefolyásolás. Van az úgy :) Oldd fel, és menni fog tovább a vonat (szükség esetén kézi üzemmódban meg kell indítani, és visszarakni automatikus vonatvezető üzemmódba). Ezt a hibát nem tudtuk még egyértelműen reprodukálni sajnos.

Siemens-Halske berendezés

 • A berendezésen próbaállítás csak a váltó teljes átállításával végezhető
 • A védőváltókat - ha van reteszemeltyűjük - le kell reteszelni védőállásban
 • Helytelenből/-be is van jelző blokkmező
 • Létezhet a kulcsazonosító mintájára csak iránykallantyúval kijelölt vágánykijelölés
 • Az egykarú, kétállású retesz/3 fogalmú előjelzőknél használt emeltyűt nem ismeri a program, az ilyenek mind dupla emeltyűvel vannak építve

Fényjelzős-Mechanikus biztosítóberendezés

 • a Be/Ki gombok csak a jelzőt kezelik, hívójelzéshez és KO-hoz az egyéni gombokat kell használni

Dominó 55 tipusú biztosító berendezés

 • Elő van készítve tolatóvágányutas/biztosított tolatásjelzős üzemre, így valósítottunk meg tolatóvágányutas berendezést is. Ezek ELPULT-ról felülvezérelhetőek
 • A térközjelző megálljt csak 1 nyíltvonali vágányhoz lehet hozzárendelni, ezért kétvágányú állomásköz esetén a térközjelző megállj vágányonként került kiépítésre. A valóságban a bal-/jobb vágányhoz 1 db térközjelző megállj tartozik és csak akkor kezelhető, ha minimum az egyik vágányon nálunk van az irány
 • A vonalblokk foglaltsága nem jelentődik vissza önműködően (a csengő gomb kapcsolja be)
 • Részvágányutak nem oldódnak
 • Számlálós nyomógomb esetén a "számlálás" csak akkor következik be, ha a összetartozó gombokat nyomtunk (legfőbb oka az egy egérre vezethető vissza)
 • Az előjelző-bejrati jelző közötti szakasz is szigetelt szakaszként került megépítésre
 • Azok a váltók, amik két vágányút részére is védőváltóként funkcionálnak, a vágányutak oldódása után is lezártak maradnak. Ilyenkor az elsőként beállított vágányutat kell ismét beállítani, majd törölni

[fel]


A program és az oldalon megjelenő minden tartalom a szerzők kizárólagos tulajdona. A megjelenő tartalom részleges, vagy teljes felhasználása kizárólag a szerzők ELŐZETES írásos hozzájárulásával lehetséges.
© 2010-2017, TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor, , T2_GEN: 2024.03.02 22:17:58