TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor

Bemutatkozunk Bemutatkozunk

A TerVez2 az első teljes mértékben hazai készítésű, nem hivatalos oktatási céllal életre hívott vasútforgalmi szimulátor. A program teljes egészét (a jövőbeni tervekkel együtt) tekintve célunk egy vasútforgalmi szimulátor elkészítése, ami a "valós" vasúti működést egy "házi" szimulátor szintjén valósítja meg, de nem törekszik a teljességre. Hasonló módon a szimulátorhoz a vasúti infrastruktúra és alrendszerek egy-egy része is megvalósításra kerül, de nem törekszünk az egészalrendszer lemásolására, megvalósítására.

Jelenleg kulcselzáró jelzőberendezés, kulcsazonosító berendezés, Siemens-Halske/Fényjelzős Mechanika- és Dominó-55 típusú biztosítóberendezések szimulálására képes a program. A későbbi fejlesztések során tervezzük például Dominó-70, vagy EBO2-es felületű elektronikus biztosítóberendezések elkészítését is.

Szerkezetét tekintve, a TerVez2 moduláris felépítésű program. Külön meg lehet tervezni a vasútvonal topológiáját, amihez helyszínrajz is tartozik. A helyszínrajzon megtekinthetők a váltó- és jelzőállások valamint a foglaltságok. Ez rendkívül hasznos lehet a biztosítóberendezés által nem felügyelt terek áttekintésére. A topológiához többféle biztosítóberendezést is építhetünk - kapcsolhatunk. Maga a topológia is elemekből, elemcsoportokból, és az azokat összekötő vonalakból épül fel. Ezek segítségével könnyen készíthető egy térkép, illetve a későbbiekben könnyen bővíthető is.

A modularitásnak viszont megvan az a hátránya, hogy elsőre túl komplexnek tűnhet a program; az ember joggal vakarhatja a fejét, kb. úgy, mintha egy atomerőmű vezérlőjébe csöppenne egy átlagpolgár.

Ha a szimuláció futtatását nézzük a jövőben, a tervek szerint többféle szint kerül kidolgozásra, a kezdőtől a haladón át az elvetemült szintig. Minden szint három üzemmóddal fog majd működni: szabadjáték, véletlen vonatgenerátoros üzemmód, menetrendi üzemmód.

A játék során - megfelelő vezényletet betöltve - találkozhatunk vonóvezeték-szakadással, jelzőizzó-kiégéssel, hamisfoglaltsággal valamint váltóhibákkal. A későbbi tervek között szerepel sorompóhibák, menetrendi késések, járműhibák megvalósítása is.

A szimulált állomások, és a menetrend 2012. év eleji állapotot tükrözi, az azóta átépült állomásokat nem "frissítettük". Sikerült 1-2 archív rajzot megszerezni, így a "vasút fénykorából" Nyugati pályaudvar, Rákosrendező, Angyalföld állomások 1970-es évekbeli állapotát is megépítettük.

A TerVez2 eredetileg Terepasztal vezérlőnek indult, de az utóbbi időben inkább a szimuláció irányába haladt a fejlesztés. Elsőként még csak egy biztosítóberendezés-szimulátor megírása volt a cél, de később már inkább egy teljesebb, vasútforgalmi szimulátor irányába haladt tovább a fejlesztés.

A TerVez2 fejlesztését (megközelítőleg) 2010. június 15-én kezdtük el, és azóta körülbelül 25-26 000 munkaórát fektettünk a keretrendszer fejlesztésébe, az állomások és vonalak építésébe, a menetrendek megszerkesztésébe valamint a tesztelésbe. A csapat elég vegyes összetételű, megtalálhatóak gimnáziumi, és szakközépiskolai diákok, forgalmi szolgálattevők is, de van orvostanhallgatónk és kocsiirányítónk is.

A projekt "szabadidős projektként" fut, így sem a fejlesztést, sem a tesztelést nem főállásban, szakemberként végezzük. Ennek megfelelően hibák (mind vasútszakmai, mind felhasználói felületi) marad(hat)tak a programban. Ezeket igyekszünk kijavítani, ahogy időnk jut rá. Igyekeztük egy élvezhető, játszható szintre hozni a biztosítóberendezések logikájának megvalósítását, azonban a cél nem a valósággal való teljes megegyezés.

A program folyamatos fejlesztés alatt van (és valószínűleg a "kész" állapota sose fog elkészülni, mert mindig lesz egy újabb ötlet), azaz a frissítéseket célszerű letöltögetni és a változásokat tartalmazó "changelog"-ot áttanulmányozni.

A TerVez2 jelenleg olyan konstrukcióban elérhető, hogy azok élvezhetik a torta habos részét, akik hozzá is tesznek, és a szélén az égettebb részt is megeszik.

Hol találkozhattál velünk eddig? - Avagy rendezvénytörténetünk

Szerencsére számos helyre sikerült már eljutunk a szimulátorunkkal, és a rendezvények között rengeteg fejlődést sikerült véghezvinni. Reméljük még számos felkérést kapunk, így minél több ember kipróbálhatja munkánk gyümölcsét.

2014

Kiállításos pályafutásunk Közép- és Kelet Európa legnagyobb vasútmodell kiállításán, a Temofeszten kezdődött 2014 októberében. Itt három (plusz egy) munkaállomással települtünk ki, a látogatók legnagyobb örömére. Szerencsére látogató akadt bőven :).

Ugyanebben az évben a BME állásbörze meghívott vendégei voltunk a MÁV csoport jóvoltából, ahol az álláskeresőket próbáltuk a vasúti szakma szépségeire rávezetni. Reméljük sikerült, mert a forgalmisták élete nem csak játék és mese...

2015

A következő mérföldkavics 2015 áprilisában volt, amikor nyílt napot tartottunk a Szimulátorközpontunkban. Egy délután alatt, 10 lelkes szimulátorrajongó próbálhatta ki a mesterművünket.

A nagyobb mérföldkő szintén a MÁV csoporthoz kötött minket, hiszen a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat programján a Járműbiztosítási Központ Budapest, Keleti pályaudvarra települtünk ki. De nem is akárhogyan. Itt már két "blokkba" települtünk le, és a programban elkezdtük beüzemelni a hálózati játékot, ahol nem csak gépi szomszéddal, hanem hús-vér emberrel játszhattunk, kérhettük az engedélyt telefonon... A nap különlegessége volt továbbá, hogy a Budapesti TT Barátok Klubja által felépített és üzemeltetett, körülbelül 50 méter hosszú modulterepasztal Szilas rendező-pályaudvarának vezérlését is a szimulátorunk (pontosabban most már nem is csak szimulátor... a SkyNet életre kelt...) végezte. Sikerrel.

A kétblokkos, hálózatos irányvonalat vittük tovább a 2015-ös Temofeszten, ahová 4 munkaállomással települtünk ki. Az elhelyezésből adódóan, a két blokk, az már inkább három blokk volt, így a telefonos kapcsolattartásnak különösen nagy szerepe volt. Szerencsére ezt az akadályt is sikerrel megugrottuk. Rengeteg hálózati játékot indítottunk a három nap során, amit a látogatóink nagy örömmel fogadtak. Számos visszatérő, immáron gyakorlott forgalmi szimuláció iránt érdeklődő látogatót üdvözölhettünk standunknál. Az egyik munkaállomásunk érdekessége volt, hogy érintőképernyős monitorokkal láttuk el, így a Dominó típusú biztosító berendezést - a valóságnak megfelelően - nyomkodni kellett.

2016

A 2016-os Múzeumok Éjszakája ismételten sok újdonságot hozott nekünk, és látogatóinknak is a Járműbiztosítási Központ Budapest, Keleti pályaudvar telephelyen.
Program terén, a szerencsés látogatók kipróbálhatták a Dominó 70 tipusú biztosító berendezésünk jelenlegi állását, mely még fejlesztés alatt áll. Ezen felül a szokásos egyéni- illetve hálózati játékoat próbálhatták ki a látogatóink, a sikeret próbáról oklevelet adtunk át.
Terepasztalvezérlés témakörében új területre tettük be a lábunk: Balatonalmádi vasútállomás. A Budapesti TT Barátok Klubjának állományába tartozó állomás vezérlését is immáron a TerVez2 végzi XPressNet protokollon keresztül.
Merjünk nagyot álmodni jelleggel... szimulátor terén hatalmasat alkottunk. Egészen pontosan 36 tonnásat és 24 métereset. Egy 300-as vezérlőkocsi került a kezeink (és a számítógépeink) közé, amiből a távvezérlési csatláson keresztül (amin keresztül normál üzemben a V43 sorozatú mozdonyt távvezérelné) mozdonyszimulátort (vagy inkább vezérlőkocsi-szimulátort?) építettünk, és üzemeltettünk látogatónk megelégedésére. A "várakozósor" a paklitér végéig tartott folyamatosan, így büszkén állítom, hogy hatalmas érdeklődés volt erre az interaktív elemre. A vezérlőkocsi hátsó részéből "mozit" csináltunk, hangulatvilágítás mellett régi KözDok-os oktatóvideókat vetítettünk.

Ha kedd van, akkor ez Belgium. Pardon, ha október van, akkor Temofeszt. Közép- és Kelet Európa legnagyobb vasútmodell kiállításán ismételten részt vett lelkes csapatunk. A három nap alatt rengeteg látogatónak volt lehetősége kipróbálni a TerVez2 Szimulátor állomásait mind egyéni, mind hálózatos játékban. Játékosainkat a szokásos oklevélen felül a hamarosan kiadásra kerülő szimulátorunk próbaverziójával leptük meg.
További újdonságként az utastájékoztató rendszert próbálhatták ki a látogatók Monor állomáson.
A rendezvényen részt vett a B.TT.B. Klub modulrendszere is, benne a TerVez2-vel vezérelt Szilas rendezőpályaudvarral, valamint Balatonalmádi állomással. Szilas állomásra elkészült a foglaltságérzékelés is, így a vágányutakat már a vonatok automatikusan oldották. A következő lépcső a jelzővezérlés elkészítése lesz.

A novembert egy meghívásos, zártkörű rendezvénnyel zártuk.
A Gyermekvasutas pajtások számára a szolgálatokon kívül számos programot szerveznek. Ilyen programok közé tartoznak az úgynevezett "nagyvasúti" programok, amiknek nevükkel ellentétben semmi köze nincs a "nagyvasúthoz". Mert ugye a Gyermekvasút az keskennyomközű vasút, vagyis "kisvasút" :). Szóval a "nagyvasúti" programok olyan programok, amin mind a 15 csoport részt vesz. Egy ilyet tartottak, aminek vendégei - pontosabban az egyik állomása voltunk pár munkaállomással :P - voltunk.
Köszönjük a meghívást. (No, meg jó volt egy kicsit nosztalgiázni is, ugyanis tagjaink nagy többsége volt Gyermekvasutas)

2017

A 2017-es Múzeumok Éjszakáján ismét a MÁV Keleti Járműbiztosítási Központ vendégei voltunk a Keleti Pályaudvaron.
Látogatóinkat ezúttal egy étkező-bisztró kocsiban vártuk, ahol a kocsi kényelme mellett kipróbálhatták szimulátorunkat. Öröm látni számunkra, hogy a rengeteg új látogató mellett számos visszatérő arccal találkozik az ember egy-egy ilyen rendezvényen.
A B.TT.B. Klub kiállításán Szilas állomást vezérelte sikerrel a programunk
Ismét lehetőségünk volt a 337-es vezérlőkocsiból szimulátort építeni. Idénre sikerült Magyar vonatkozású pályarészen, mégpedig a Nyugati-Istvántelek útvonalon játszani a mozdonyvezetni vágyóknak. A programelem sikerességét mutatja, hogy állandó 4-5 emberes sor állt a paklitérben.

Ha ősz, akkor TEMOFESZT. Méghozzá a IX. Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. 2017. október hatodika és nyolcadika között ismét részt vettünk ezen a nagyszabású kiállításon. Kísérleti jelleggel folyó hálózati játékba csatlakozhattak be látogatóink.

A jövő...

És innen mi lesz a folytatás? Hol találkozhatsz velünk legközelebb? Kövesd Facebook oldalunkat, és megtudod. Jelenleg nincs szervezés alatt lévő kiállításunk, vagy rendezvénymeghívónk, de ki tudja, hogy mit hoz a holnap? Mikor ébred valaki úgy, hogy a kiállításán szívesen látna minket? :) Mindenesetre fejlesztgetjük a programot tovább, és természetesen az elkövetkezendő rendezvényekre is számos újdonsággal és meglepetéssel készülünk. Szóval, aki már látott minket, kipróbálta a szimulátorunkat, annak is érdemes ismét kilátogatnia majd, aki meg nem látott minket még... annak pláne. - Egyszóval a jövőre vonatkozó terveink: világuralom.

TerVez2 otthoni felhasználásra

A TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor 2017. januárjától előfizetéses rendszerben elérhető programmá vált. Bejelentkezés után a "Szoftverelőfizetés" menüpotban lehet megrendelni az előfizetést. Az előfizetésben néhány játszható szimuláció érhető el, melynek számát, és tartalmát az idő előrehaladtával szeretnénk növelni.Hírek Hírek

IX. TEMOFESZT - 2017. október 6-8

2017-09-12 11:13:36

A TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor idén is részt vesz a Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztiválon, vagyis a IX. TEMOFESZT-en. A TEMOFESZT Közép és Kelet Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása, melynek idén is a Magyar Vasúttörténeti Park ad otthont. Ez a rendezvény lesz kis csapatunk tizedik kiállítása. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is október második hétvégéjén, vagyis 6. péntek, és 8. vasárnap között kerül megrendezésre.

A szokásos egyéni vasútforgalmi-ismerkedős játékok mellett a korábban nagy sikert aratott hálózati szimulációkat tervezünk indítani az idei kiállításon is. Emellett az érdeklődők a terveink szerint megtekinthetik, és kipróbálhatják a Digiton utastájékoztató rendszer szimulált változatát, valamint a vizuális utastájékoztató kijelzőket is.

Szóval... naptár elő, dátum beír, családtagok felkészítése, és az eseményre való várakozás indul.

Csatlakozzatok Facebook eseményünkhöz: https://www.facebook.com/events/260219244489494, valamint hívjátok meg barátaitokat, ismerőseiteket a rendezvényre bátran.

Jegyárak

A rendezvény jegyárai nem változtak a tavalyi évhez képest:
Felnőtt: 2.400 Ft
Diák, nyugdíjas: 1.500 Ft
Gyerek (3-6 éves): 1.000 Ft
Gyerek (3 év alatt): ingyenes
Családi jegy*: 5.000 Ft
*2 felnőtt és 1-3 gyerek (14 év alatti gyerekek)

Iskolai kedvezmény

"Itt van az ősz, itt van ujra...", és tudjátok, ez mit jelent, ugye? Bizony, itt az iskola. De azt is, hogy hamarosan eljön a TEMOFESZT ideje. Ha te is lelkes vasútmodell-rajongó vagy, akkor gyere el az osztályoddal együtt a IX. TEMOFESZT - Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztiválra, mert most különleges kedvezményekkel várunk titeket: ha a kiállítás nyitónapján, 2017. október 6-án, pénteken jöttök csoportosan, akkor a jelentősen olcsóbb jegyár mellé egy-egy interaktív jegyet kaptok ajándékba.

Fűzzétek meg az ofőt', hogy kell ez nektek, mert ha nektek jó, akkor neki is jó. És ha eljöttök, meglátogatni bennünket is, akkor nekünk is jó, szóval ha mindenkinek jó, akkor miért kellene kihagyni. Ugye? :)

Az iskolai kedvezmény részleteiről az info@temofeszt.hu email címen érdeklődhetsz. Előzetes bejelentkezés szükséges, amit szintén ezen az e-mail címen tehetsz meg.

Tovább >>
 

MÁV-csoport pályaorientációs nyílt napja - 2017. szeptember

2017-09-12 11:12:52

Idén szeptember 27-én, szerdán rendezi meg a MÁV-csoport a második pályaorientációs nyílt napját a vasút iránt érdeklődő egyetemi hallgatók és középiskolai diákok részére a Vasúttörténeti Parkban, melynek ezúttal meghívott vendége lesz a TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor csapata is.

A rendezvényen megismerhetőek lesznek a MÁV-csoport szolgáltatási lánca és az ehhez illeszkedő modern technológiák, a szakmák kapcsolódási pontjainak, valamint az egymásra hatásai.

Bemutatásra kerülő szakmai területek: Értékesítés, Üzemeltetés, Járműfejlesztés, Járműkarbantartás, Távközlés, Erősáram, Biztosítóberendezések, Forgalom, Pályaépítés, Pályakarbantartás, Pályadiagnosztika, Informatika, Gazdálkodás, Beruházás, HR, MÁV-HÉV.

Program

9:00 - 10:00 - Helyszíni regisztráció
10:00 - 10:15 - Megnyitó
10:15 - 16:00 - Interaktív szakmaszigetek
16:00 - Zárás

Téged is várnak a rendezvényen, ha

  • jövőbeli munkahelyként gondolkodsz a vasútvállalatban,
  • szeretnéd a MÁV tevékenységeit közelebbről megismerni,
  • érdeklődsz a MÁV ösztöndíj programja iránt,
  • szeretnél részt venni a MÁV-csoport pályakezdő diplomás programjában
  • .

 A Nyílt napon történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a programra 2017. szeptember 25-e 12.00 óráig a MÁV Csoport hivatalos oldalán található űrlap kitöltésével jelentkezhetsz! Hivatalos program, regisztráció: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/nyilt-nap-2017-szeptember-27

A rendezvényre hozd magaddal az önéletrajzodat is!

Beszámoló a tavaszi rendezvényről, kedvcsinálónak: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/oriasi-volt-erdeklodes-mav-csoport-elso-palyaorientacios-nyilt-napjan

Csatlakozz Facebook eseményünkhöz: https://www.facebook.com/events/1605165302837601.

Tovább >>
 

Múzeumok Éjszakája 2017/2

2017-06-08 14:35:52

Részletes információk az idei Múzeumok Éjszakájáról

(Bocsi, kicsit hosszú lett, remélem azért végigolvassátok)

Felkerültek a Múzeumok Éjszakájának hivatalos -, valamint a MÁV csoport oldalára a programok, böngésszétek bátran.

MÁV-START Zrt. Budapesti Járműbiztosítási Igazgatóság, Keleti pályaudvar, kocsijavító műhely programjai

Érdekel, hogy milyen, egy vasúti kocsi alulról? Milyen egy kiszerelt forgóváz? Milyen vizsgálatokat lehet elvégezni rajta? Itt mindent megtudhatsz a Z1-es típusú személykocsiról, hiszen lesz 4x20 tonnás csoportemelőn megemelve; a jármű kigurított forgóvázán vizsgálatokat, kerékmérést és ultrahangos repedésvizsgálatot mutatnak be a vasúttársaság szakemberei. Vizsgálócsatornából is meg lehet egy a kocsi alvázát és forgóvázait, energiaellátó és zárt WC-berendezéseit.

Lesz lehetőség megnézni gyakorlatban, hogyan vizsgálják a lengéscsillapítókat.

Tavaly az FMK-004-es mérőkocsival ismerkedhettek meg látogatóink; idén a 2016 szeptemberében átadott síndiagnosztikai mérővonatot, az FMK-008-at, és a mérési technológiát tekinthetik meg.
Bővebb információ a mérővonatról:

 

Megismerkedhettek továbbá az új MAN közúti-vasúti segélynyújtó gépkocsival, valamint a vágányra visszahelyező járműemelő működésével.

Ugye a múzeumokat mindenki úgy ismerni, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek? Nos, szerencsére a személykocsiműhely nem múzeum, így a néznivalókon felül számos interaktív program is várja a vasút iránt érdeklődőket.

A vasútüzem rendes működéséhez rengeteg munkakör összehangolt működésére van szükség. Vannak nagy, kényelmes munkakörök, de van számos kevésbé szép és "tiszta" munkafolyamat, melyek közül néhányat igyekszünk a bemutatni. Így a bátrak és erősek kipróbálhatják, hogyan kell össze-, illetve szétakasztani vasúti járműveket.

"1.2.49. Kitérő (továbbiakban forgalmi szempontból: váltó) A vágánynak olyan szerkezeti része, amely csúcssínjeinek helyzetével lehetővé teszi, hogy a járművek folyamatos mozgással egyik vágányról a másikra áthaladhassanak. A kitérő fő részei a váltó, a közbenső rész és a keresztezés."

Lehetőség lesz továbbá megismerkedni a helyszíni állítású váltóval, a váltó részeivel, sőt, a bátrabbak ki is próbálhatják váltókezelőként a váltóállítás folyamatát.

Megismerkedhettek továbbá a forgalmi szolgálattevők munkájával a TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor szimulációin keresztül. Terveztünk több hálózati játékot indítani, ahol a helyi kezelési és szervezési feladatokon túl a szomszéd állomásokkal való kapcsolattartás is előtérbe kerül.

Mi szükséges még egy vasúti közlekedés lebonyolításához?
A járműveket megnéztük már alulról, kívülről, belülről. Össze is akasztottuk tőket. "Állnak a vasak, mehettek". Kértünk már engedélyt a vonat részére a szomszéd állomás forgalmi szolgálattevőjétől. A jelző továbbhaladást engedélyező jelzés van. De a vonat nem indul... Ki munkája szükséges még? Nem árt mondjuk egy mozdonyvezető még :)

Kipróbálhatjátok milyen érzés mozdonyt (pontosabban vezérlőkocsit) vezetni szimulátoron keresztül, hiszen elvisszük Nektek az ország egyetlen, valódi vasúti járművében üzemelő szimulátort, melyet tavaly hatalmas sikerrel mutattunk be a nagyközönségnek.

Miután megnéztetek és kipróbáltatok mindent, ami nagy, nehéz, fárasztó érdemes lesz betérni az oktatóterembe, ahol a Budapesti TT Barátok Klubjának Modulközössége mutatja be modellvasúti installációját. Itt kicsiben is megtekinthetitek a korábban látott "nagy" dolgokat. Itt is dolgoznak mozdonyvezetők, forgalmi szolgálattevők, tolatásvezetők, mint a valóságban. Hiszen ez is vasútüzem, csak 1:120-as méretben.
Az összeállítás érdekessége, hogy az összeállítás egyik állomását - melyet Szilas névre kereszteltek - a TerVez2 programja vezérli. Ez volt az első állomás, aminél szimulátorunk a 2015-ös Múzeumok Éjszakáján bebizonyította, hogy nem csak a szimulált világban állja meg a helyét.
A Modulközösség korábbi rendezvényeiről tekinthettek meg képeket Facebook-oldalukon: https://www.facebook.com/bttbmodulkozosseg/

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!)

Természetesen tudjuk, hogy a vasútüzem zökkenőmentes működéséhez a fentieken kívül számos más munkakör betöltése is elengedhetetlen, ám a lehetőségek csupán a fentieket engedik meg bemutatni. :)

Csatlakozzatok Facebook-eseményünkhöz, hogy értesüljetek a program részleteiről! https://www.facebook.com/events/632563836941454

Az eseményre bátran hívjátok meg ismerőseiteket! Akik a gyerek miatt nem szeretnének éjszakázni, azoknak nyugodtan megmondhatjátok, hogy 13 órakor kezdődik a program :)

A program hivatalos leírása: http://muzej.hu/hu/program/mav-start-zrt-keleti-palyaudvar-szemelykocsimuhely-szo-06242017-1600

Egyéb programok

A MÁV csoport az ország számos pontján szervez még nyíltnapokat, melyekről a MÁV csoport oldalról tájékozódhattok: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/muzeumok-ejszakaja.

Megközelítés

A személykocsi műhely a Keleti pályaudvarnál található, és a Verseny utcából (A pályaudvar bal oldalán, a Posta mellett nyíló utca) nyílik. Térképen: 1087 Budapest, Verseny utca 1.

Tervezd meg utazásod a BKK Futár alkalmazásának segítségével: http://futar.bkk.hu/?toCoord=47.501704%2C19.087257&toName=Verseny%20utca%201.&toSubName=1087%20Budapest&map=13/47.501/19.053&layers=GSVB

A rendezvény helyszíne a 3-as múzeumi buszjárattal is megközelíthető lesz. A buszjáratról részletes információkat a Múzeumok Éjszakája hivatalos oldalán találhattok: http://muzej.hu/hu/buszjaratok#line-3

Vonattal a Múzeumok Éjszakájára

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Nagykanizsára, Szegedre, Püspökladányba, Mátészalkára, Szombathelyre, valamint Debrecenbe mint kiemelt helyszínre azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2017. június 24-én estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire. A kedvezményes menetjeggyel az utazás legkorábban a rendezvény napját megelőző napon, június 23-án, pénteken, 10.00-tól kezdhető meg. A visszautazást legkésőbb a rendezvény zárását követő napon, június 26-án, hétfőn, 24.00-ig kell befejezni.

A Budapestre látogatók esetében a kedvezmény a látogatást igazoló karszalag és az 50%-os alkalmi menettérti jegy visszautazáskor történő felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetében az 50%-os alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén – a programban részt vevő múzeumok valamelyikében – le kell bélyegeztetni.

A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon. További információért hívja a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat a 06 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon.

A START Klub kártyával rendelkezők a Múzeumok Éjszakája bármely programján ingyenesen vehetnek részt, kártyájuk felmutatásával díjmentesen léphetnek be a rendezvényekre. A MÁV-csoport munkavállalói számára kiadott arcképes vasúti utazási igazolvánnyal, vasúti utazási és felügyeleti igazolvánnyal, valamint felügyeleti igazolvánnyal rendelkező látogatók az igazolvány felmutatásával a Múzeumok Éjszakája valamennyi programján (nem csak a vasúttársaság által szervezetteken!) ingyenesen vehetnek részt.

Miért zakatol a vonat?

Avagy vonat vizsgálat tudományos módszerekkel.

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk meg kell vizsgálnunk egy vonatot. Miből is áll, egy vonat?

Van egy mozdony, és van sok, vagy csak egy - kocsi. Namármost a mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég csak a vagonokat vizsgálnunk, a mozdonyt el is hagyhatjuk.

Ha megnézzük a kocsikat, akkor ugye zakatolás szempontjából, mindegyik egyforma, így elég, egy kocsit megnézni, a többit elhagyhatjuk.

De miből is áll egy vagon? Van egy felső (utas, vagy rakodó) rész, és van egy alsó rész, azaz az alváz. De a felső rész nem zakatol, így azt is elhagyhatjuk, elegendő az alsó részt vizsgálni.

Az alsó rész felépítését tekintve, áll egy alvázból, és kerekekből. Innen az alváz ugye megint nem zakatol, tehát azzal sem kell foglalkoznunk, elég megnézni a kerekeket.

Kerékből is van azonban egy vagon alatt általában 4 pár, tehát elegendő egyet vizsgálni, a többit elhagyhatjuk.

Egy pár kerék felépítését nézzük meg! áll magából a kerékből, és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát elhagyható. Marad két darab kerék ami azonban teljesen egyforma, így az egyiket elhagyhatjuk.

A továbbiakhoz kell egy kis matematika, hiszen nézzük meg a kereket! KÖR ALAKÚ!

A kör területét, úgy számoljuk ki, hogy r négyzet szer pí. A képletből Pí=3.14, ami nem zakatol, tehát nem foglalkozunk vele tovább

Az r a sugár, ami mivel állandó megint csak nem zakatol.

Mi marad meg? HÁT A NÉGYZET!! és ahogy ez a négyzet billen egyik oldaláról a másikra, na attól zakatol a vonat kereke!

:)

Tovább >>
 

Múzeumok Éjszakája 2017/1

2017-05-25 20:14:49

Fantasztikus híreim vannak: A TerVez2 ismét éjszakázik!

Június 24-én, szombaton ismét Múzeumok Éjszakája, a Keleti járműjavítóban, ahol az eddigi évekhez hasonlóan rengeteg program várja a vasút iránt érdeklődőket. A terveink szerint ismét lesz vezérlőkocsi szimulátor, egyedülállóan egy valódi "hús-vér" vasúti járműben; valamint gondoltunk egy merészet a vasútforgalmi szimuláció terén, melynek most vizsgáljuk a megvalósíthatóságát. Az egyéb programokról később adunk hírt, mindenesetre annyit elárulhatunk, hogy számos érdekes dolgot dobtunk be a közösbe :)

Csatlakozzatok Facebook-eseményünkhöz, hogy értesüljetek a program részleteiről!
https://www.facebook.com/events/632563836941454

Az eseményre bátran hívjátok meg ismerőseiteket! Akik a gyerek miatt nem szeretnének éjszakázni, azoknak nyugodtan megmondhatjátok, hogy 13 órakor kezdődik a program :)

A rendezvény a Keleti pályaudvar - Járműbiztosítási központ területén kerül megrendezésre, ami a pályaudvar főbejáratától egy kényelmes 5 perces sétával közelíthető meg. Bejárat a 1087 Budapest, Verseny utca 1 szám alatt található.

Szóval, naptár és piros toll elő: június 24, szombat, délután-este.

Várunk mindenkit szeretettel!

Tovább >>
 

Márciusi frissítések

2017-02-28 19:23:21

Március hónapban elérhető frissítések:

Új elemként bekerült az elérhető szimulációs palettába 30-as vonalról Tárnok állomás, D55T biztosítóberendezéssel megépített változata. Ez a "T"-s verzió a saját "termékünk", a normál D55-öt a tolatóvágányút alapjaival egészítettük ki. A szimulációban a szomszéd állomások engedélyt kérnek a vonat részére.

Szintén új elemként bekerült a 44-es vonalról Zichyújfalu és Börgönd állomások szimulációja. Zichyújfalu állomás Dominó 55, míg Börgönd állomás Siemens-Halske biztosítóberendezéssel megépített változata. Börgönd állomásnak 4 csatlakozó vonala van (Szabadbattyán, Székesfehérvár, Aba-Sárkeresztúr, Zichyújfalu), bár a forgalom elenyésző rajta.

A késésért szíves türelmüket, és megértésüket kérjük... Hosszas fejlesztés után talán elértük azt, amit a MÁV nem tud megoldani bármennyire is szeretné: a vonatok nem késnek... csupán akkor jönnek, amikor jól esik nekik :)

A funkció használatához 1.0.0.859-es (vagy frissebb) programverzió szükséges.

Az előfizetés témakörében is sikerült eleget tenni a kéréseknek, lehet negyedéves előfizetést választani.

Tovább >>
 

Februári frissítések

2017-02-11 12:07:17

Február hónapban elérhető frissítések:

Mosonmagyaróvár állomás szimulációjába került "eseményes", vagy "hibás" vezénylet, amiben a felhasználó megtapasztalhatja milyen, amikor a vasúti forgalomirányítás nem a megszokott mederben zajlik. Kicsit részünkről ez szárnypróbálgatás, de várjuk a visszajelzéseket :)

Kőbánya-Kispest állomás szimulációjából készült egy bővebb verzió is, amiben az érkező vonatok számára a szomszéd állomás (gépi) forgalmi szolgálattevője engedélyt kér, és nekünk is engedélyt kell kérni az indítandó vonatok részére.

Új szimulációként elérhető Solymár-Óbuda-Angyalföld állomások szimulációja.

Igen, három állomáson kell a vonatokat igazgatni. Az egy szimuláció pedig két szimuláció, ugyanis belekerült Óbuda Dominó 55 típusú biztosítóberendezéssel megépített változata is, valamint az izgalmasabb dolgokat kedvelők kedvéért Siemens-Halske típusú biztosítóberendezéssel elkészített verziója is. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a vasút hőskorára éhes felhasználóink Angyalföld állomás hetvenes évekbeli változatával találják magukat szembe. Vizafogó felé menő vonallal, Kender-Jutagyárral, Ládagyárral, valamint a Hámán Kató vontatási főnökség fele vezető tolatóvágánnyal. A Hámán Kató vontatási főnökség jelenleg Vasúttörténeti Parkként üzemel.)

A fenti szimulációk is elérhetőek a "Szimulációk" menüpontból.

Tovább >>
 

Szimulációk

2017-02-11 11:53:42

Elkészítettük a "Szimulációk" menüpontot, amiben az előfizetőink számára elérhető szimulációk kaptak helyet, egyelőre egy rövid leírással együtt.

Tovább >>
 

D.4.sz. utasítás - A téli időjárás alkalmával követendő eljárás

2017-01-27 19:17:33

A TerVez "D.4.sz. utasítás - A téli időjárás alkalmával követendő eljárás" dokumentum felkerült portálunk letöltései közé!

http://tervez2.eu/portal/letoltes.php

Így mostmár bátran kipróbálhatjátok a "Havazás" funkciót, avagy kipróbálhatod, hogy milyen a vasúti forgalomirányítás szakadó hóesésben.

Tovább >>
 

Forgalmi iroda az otthonodban!

2017-01-12 20:13:25

Forgalmi iroda az otthonodban!

Nagyszerű hírem van, az eddigi érdeklődés-halomnak igyekeztünk eleget tenni:

A TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor következő kiállítására nem kell várnod, mivel részben elérhetővé válik a nagyközönség számára. Játék határok nélkül és kortól függetlenül, interaktív, fejlesztő és legfőképpen érdekes. No meg a miénk.

A program előfizetéses konstrukcióban érhető el, ami tartalmazza a futtatókörnyezetet, valamint jelenleg a Kőbánya-Kispest, Monor, Mosonmagyaróvár állomások szimulációját Dominó 55 típusú biztosítóberendezéssel megépítve. Az elérhető szimulációk körét az idő előrehaladtával bővíteni szeretnénk, de tervezzük a meglévő szimulációk "játéktartalmát" is fejleszteni, hogy még érdekesebb, lenyűgözőbb és legfőképp még fejlesztőbb legyen.

Próbáld ki most megfizethető áron a Magyarországon elérhető legszuperebb vasúti forgalomirányító szimulátorunkat.
Az előfizetés a TerVez2 weboldalán, a "Szoftverelőfizetés" (http://tervez2.eu/portal/elofizetes.php) menüpontban igényelhető. Az előfizetés a portálon történő regisztráció/bejelentkezés után érhető el.

Írj bátran a kapcsolat(kukac)tervez2(pont)eu címre, minden kérdésre válaszolunk a lehető legrövidebb időn belül!

A TerVez2-ről ha többet szeretnél megtudni, látogass el
* weboldalunkra: http://tervez2.eu/portal/
* vagy Facebook-oldalunkra: https://www.facebook.com/TerVez2/.

Tovább >>
 

Portálfrissülés

2016-12-24 16:19:15

Frissült a Partnereink menüpont

Tovább >>

A régebbi hírek megtekintéséhez kattints ide

Építési statiszika "Építési" statiszika

Vonalak állapotaÁllomások állapotaÁllomásközök állapota
Tesztelés alatt: 85 db
Építés alatt: 7 db
Tervezés alatt: 4 db
Kész: 3 db
Tesztelés alatt: 530 db
Építés alatt: 42 db
Tervezés alatt: 43 db
Tesztelés alatt: 883 db
Építés alatt: 54 db
Tervezés alatt: 81 db

Tesztelés alatt:3698.74 km
Építés alatt:160.15 km
Tervezés alatt:270.57 km
Összesen:4129,46 km

Mostanában frissült képek Mostanában frissült képek

ÁllomásFrissültKép neve
Teljes lista a módosított helyszínrajzokról és biztosítóberendezésekről >>
Kőbánya-Kispest2017.01.15 09:26Kőbánya-Kispest - Domino 55 (T2 Biztber kép)
Kőbánya-Kispest - D55 (T2 Biztber kép)
Kőbánya-Kispest2017.01.15 09:26Kőbánya-Kispest állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Kőbánya-Kispest állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Zagyvapálfalva2016.07.16 08:35Zagyvapálfalva állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Zagyvapálfalva állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Zagyvapálfalva2016.07.16 08:35Zagyvapálfalva páratlan oldali torony (T2 Biztber kép)
Zagyvapálfalva páratlan oldali torony (T2 Biztber kép)
Zagyvapálfalva2016.07.16 08:35Zagyvapálfalva rendelkezői készülék (T2 Biztber kép)
Zagyvapálfalva rendelkezői készülék (T2 Biztber kép)
Zagyvapálfalva2016.07.16 08:35Zagyvapálfalva páros oldali torony (T2 Biztber kép)
Zagyvapálfalva páros oldali torony (T2 Biztber kép)
Tar2016.07.16 08:35Tar állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Tar állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Tar2016.07.16 08:35Tar - Em (T2 Biztber kép)
Tar - Em (T2 Biztber kép)
Somoskőújfalu2016.07.16 08:35Somoskőújfalu állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Somoskőújfalu állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Somoskőújfalu2016.07.16 08:35Somoskőújfalu - Domino 55 (T2 Biztber kép)
Somoskőújfalu - D55 (T2 Biztber kép)
Szurdokpüspöki2016.07.16 08:35Szurdokpüspöki állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Szurdokpüspöki állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Szurdokpüspöki2016.07.16 08:35Szurdokpüspöki - Em (T2 Biztber kép)
Szurdokpüspöki - Em (T2 Biztber kép)
Selyp2016.07.16 08:35Selyp állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Selyp állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Selyp2016.07.16 08:35Selyp - Domino 55 (T2 Biztber kép)
Selyp - D55 (T2 Biztber kép)
Pásztó-Áruraktár ipvk.2016.07.16 08:35Pásztó-Áruraktár ipvk. - Domino 55 (T2 Biztber kép)
Pásztó-Áruraktár ipvk. - D55 (T2 Biztber kép)
Salgótarján külső2016.07.16 08:35Salgótarján külső állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Salgótarján külső állomás helyszínrajza (T2 Helyszínrajzi kép)
Salgótarján külső2016.07.16 08:35Salgótarján külső (T2 Biztber kép)
Salgótarján külső (T2 Biztber kép)
Nagybátony2016.07.16 08:35Nagybátony páratlan oldali torony - Sh (T2 Biztber kép)
Nagybátony páratlan oldali torony - Sh (T2 Biztber kép)
Nagybátony2016.07.16 08:35Nagybátony rendelkezői készülék - Sh (T2 Biztber kép)
Nagybátony rendelkezői készülék - Sh (T2 Biztber kép)
Nagybátony2016.07.16 08:35Nagybátony páros oldali torony - Sh (T2 Biztber kép)
Nagybátony páros oldali torony - Sh (T2 Biztber kép)TeamViewer távoli támogatáshoz Távoli támogatás

A program és az oldalon megjelenő minden tartalom a szerzők kizárólagos tulajdona. A megjelenő tartalom részleges, vagy teljes felhasználása kizárólag a szerzők ELŐZETES írásos hozzájárulásával lehetséges.
© 2010-2017, TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor, , T2_GEN: 2017.10.19 12:41:57